როგორ მოვაშოროთ ჩაიდანს ნადები სწრაფად და მარტივად

ჩაიდანი სამზარეულოში არსებული ნივთია, რომელიც ხშირად გამოიტენება. როგორიც არ უნდა იყოს ის, ჩვეულებრივი ან ელექტრო, ლითონის ან მინანქრის, მასში წყლის ხშირი დუღილის შედეგად ქაფი გროვდება. წყლის დაბალი ხარისხის შემთხვევაში კი ეს ხდება ბევრად უფრო სწრაფად და უფრო ხშირად, და მაშინაც კი, თუ ეს კარგია, დროდადრო საჭიროა პროფილაქტიკური დასუფთავება. იმისათვის, რომ მაღაზიაში ნაყიდ ქიმიკატებზე ფული არ დახარჯოთ, რომელთა გამოცდა ჯერ კიდევ საჭიროა, შეგიძლიათ გამოიყენოთ დიდი ხნის განმავლობაში დამტკიცებული, მაგრამ არანაკლებ ეფექტური საშინაო საშუალებები მინერალური ნალექების და ჟანგის მოსაცილებლად. ჩვენი რედაქცია გთავაზობთ ჩაიდნის ნებისმიერი სირთულის ჭუჭყისაგან და ნებისმიერი სახის ჭურჭლის გაწმენდის რამდენიმე მეთოდს.

1. მარილწყალი

მარილწყალი შეიცავს ორგანულ მჟავებს. ისინი საუკეთესოდ უმკლავდებიან სხვადასხვა დამაბინძურებლებს, მათ შორის ჟანგისა და მინერალური ნალექების კვალს, ამიტომაც შემდეგ ჯერზე, როდესაც სახლში მარილწყალი აღმოგაჩნდებათ, არავითარ შემთხვევაში არ წაუსვათ ხარახურაზე. ამ საწმენდი საშუალების გამოყენება შესაძლებელია ლითონის და მომინანქრებულ ჩაიდნებზე.  ცხოვრებისეული ხრიკის პირველი ეტაპია მარილწყალში ფილტრაცია, რაც უცხო საკვების ნაწილაკებს მოაშორებს. ამის შემდეგ სითხე უნდა მოხარშოთ და ამ ფორმით დატოვოთ გასასუფთავებელ ჩაიდანში. ორიოდე საათის შემდეგ ნებისმიერი ჭუჭყი დარბილდება და ადვილად მოცილდება სველი ღრუბლით. არ დაგავიწყდეთ ბოლოს ჭურჭლის წყლით რამდენიმეჯერ გარეცხვა.

2. საჭმელი სოდა

წყლისა და სოდის ნარევი დაგეხმარებათ უსაფრთხოდ და ეფექტურად მოაშოროთ ალუმინისა და მინანქრის ჭურჭელზე არსებული ჭუჭყი, რომლებზეც აგრესიული მჟავები არ გამოიყენება. სოდა ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ ელექტრო ჩაიდნების გასაწმენდად. ცხოვრებისეული ხრიკისთვის დაგჭირდებათ 1 ს.ფ. კოვზი სოდა, უმჯობესია თუ კალცირებული იქნება, ასევე ნახევარი ლ. წყალი. სითხემ უნდა დაფაროს ყველა ნადები, რათა საჭიროების შემთხვევაში პროპორციების გაზრდა შეძლოთ. არსებობს რამდენიმე გზა უშნო ლაქების მოსაცილებლად.

ყველაზე ზომიერი ხერხი: ჩაასხით სოდა ადუღებულ წყალში, შემდეგ კი დატოვეთ სითხე ასე, სანამ მთლიანად არ გაცივდება. მინერალური ნალექების შერბილებას ორიოდე საათი დასჭირდება და მისი ღრუბლით გაწმენდას შეძლებთ. მეორე ვარიანტი გულისხმობს წყლისა და სოდის წინასწარ შერევას, რის შემდეგაც ამ ნარევს აადუღებთ და ნელ ცეცხლზე დატოვებთ. წყალი ოდნავ უნდა აადუღოთ 30 წუთის განმავლობაში. გაწმენდის შემდეგ სოდის ნარჩენების სრულად მოსაშორებლად, საჭიროა რამდენჯერმე გარეცხოთ ჩაიდანი და მასში სუფთა წყალი მოხარშოთ.

3. ლიმონმჟავა

ლიმონმჟავა კარგად უმკლავდება საშუალო სირთულის ქვაბის კედლებზე არსებულ ნალექებს. მისი უსაფრთხოდ გამოყენება შესაძლებელია მინის, პლასტმასის ჭურჭლისა და უჟანგავი ფოლადის ქვაბების გასაწმენდად. პირველ რიგში, ქვაბში უნდა ჩაასხათ ნახევარი ლ. წყალი, მოხარშოთ და შემდეგ დაამატოთ ლიმონის მეოთხედი, რომლის გამოწურვაც უკეთესია, ან ლიმონმჟავა ფხვნილში: 1 ან 2 ს.კ, მასშტაბის ინტენსივობიდან გამომდინარე. ამის შემდეგ, უნდა დაელოდოთ რამდენიმე საათს, სანამ წყალი არ გაცივდება და თანდათან არ გაანადგურებს ჭურჭლის კედლებზე არსებულ მყარ ნადებს. როგორც წესი, ამ დროის შემდეგ, ჭუჭყის უმეტესი ნაწილი თავისით ქრება, მაგრამ ზოგიერთ ძველ ლაქას დამატებით უნდა წაუსვათ ღრუბელი. პროცედურის დასრულების შემდეგ, გაწმენდილი ჩაიდანი რამდენჯერმე უნდა გარეცხოთ და გამოხარშოთ.

სასარგებლო მინიშნება: თუ ცხელ წყალში მოხვდება, ლიმონმჟავა აქტიურად აშიშინდება და დუღილს დაიწყებს, მაგრამ ნუ შეგეშინდებათ.

4. ძმარი

ძმარი ძალიან ეფექტური და აგრესიული აგენტია, რომლის გამოყენებაც შეიძლება მხოლოდ ყველაზე ძლიერი ლაქების შემთხვევაში. მისი უსაფრთხოდ გამოყენება შესაძლებელია ძველი სკალის სქელფენიანი მინის, პლასტმასის და ლითონის ჩაიდნების გასაწმენდად, მაგრამ ელექტრო ჩაიდნების გასაწმენდად ძმრის არჩევა ძალზედ არარეკომენდირებულია. ჩაიდანის შიდა კედლებზე ნადების მოსაშორებლად უნდა გამოიყენოთ პროპორციები: ნახევარი ლ. წყალი და ჭიქა ძმრის ორი მესამედი, ან შეცვალოთ იგი ძმრის ესენციით 1-2 ს.კ. რაოდენობით.

პირველ რიგში, მიიყვანეთ ქვაბში წყალი ადუღებამდე, შემდეგ დაამატეთ მეორე კომპონენტი და გააჩერეთ დახურულ მდგომარეობაში დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში. თანდათანობით, ნალექი მოშორდება ჩაიდნის კედლებს, ან გახდება უფრო ფხვიერი და ადვილი გაიწმინდება. თუ ნალექი ერთ საათზე ადრე დაშორდება კედლებს, მაშინ ძმრის ნარევიც ზუსტად ამის მერე უნდა მოშორდეს. დარჩენილი ძმარი რომ ამოიღოთ, საჭიროა რამდენჯერმე გარეცხოთ ჩაიდანი და რამდენჯერმე აადუღოთ წყალი მასში.

5. ვაშლის ან კარტოფილის ნარჩენები

ვაშლის, მსხლის ან კარტოფილის ნაფრცქვენები შესანიშნავია ჩაიდნების პროფილაქტიკური გასუფთავებისთვის ან მინერალური მარილების მინიმალური ნალექების მოსაშორებლად. ცხოვრებისეული ხრიკი შეგიძლიათ გამოიყენოთ ლითონისა და ემალირებული ჭურჭლისათვის. ვაშლის, მსხლის ან კარტოფილის ახალი ნაფრცქვენები უნდა გარეცხოთ, შემდეგ ჩადოთ ჩაიდანში და აავსოთ წყლით. ნარევი უნდა მიიყვანოთ ადუღებამდე, შემდეგ გამორთოთ და დატოვოთ რამოდენიმე საათის განმავლობაში ნალექის დასაშლელად. გამოყოფილი დროის გასვლის შემდეგ, ჩაიდანი ჩვეულებრივად უნდა გარეცხოთ ღრუბლით.

6. გაზიანი სასმელები

ცხოვრებისეული ხრიკის გამოყენება შეიძლება უჟანგავი და ჩვეულებრივი ჩაიდანიდან, ასევე ელექტრო მოწყობილობებიდან კირქვის მოსაშორებლად. თუნუქის ან მინანქრის ჭურჭლისათვის კი სასმელები, როგორიცაა Sprite და Coca-Cola და მსგავსი შეიძლება საზიანო იყოს. ნებისმიერი გაზიანი სასმელი, რომელიც შეიცავს ლიმონმჟავას, შესაფერისია ნალექის მოსაშორებლად. პოპულარული რწმენის საწინააღმდეგოდ, მათი სია ბევრად უფრო ფართოა, ვიდრე უბრალოდ Coca-Cola და Sprite, რომლებიც საშინელი თვისებებით გამოირჩევიან. იმისათვის, რომ ჩაიდანის კედლებს ფერი არ შეეცვალოთ, უმჯობესია უპირატესობა მიანიჭოთ უფერო სასმელებს. ჯერ ჯობია სითხე გააჩეროთ, რომ აირები გამოვიდეს. შემდეგ ჩაასხით ქვაბში, აადუღეთ და გააცივეთ. გარეცხეთ ჩვეულებრივად.