სამზარეულოს ხელსაწყოები დროდადრო ბინძურდება. მიკროტალღური ღუმელი, ბლენდერი, ყავის მადუღარა, მულტიკუკერი მუდმივად ბინძურდება, მათი გარეცხვა კი ადვილი საქმე როდია. რატომ უნდა გამოიყენოთ ძვირადღირებული საყოფაცხოვრებო ქიმიკატები, თუკი საყოფაცხოვრებო ტექნიკის გასაწმენდად ხელთ არსებული საშუალებებიც გამოგადგებათ. რა ტიპის? ჩვენი რედაქცია მოგიყვებათ.

1. მიკროტალღური ღუმელი

არ ღირს მიკროტალღური ღუმლის ცხიმისაგან ხელით გახეხვა, ამის გაკეთება გაცილებით ადვილია ორთქლის დახმარებით. ამისათვის საჭიროა ლიმონი და წყალი. ციტრუსი შუაზე გაჭერით, აიღეთ კონტეინერი და გამოწურეთ წვენი. ზემოდან დაასხით 100 მლ წყალი. განათავსეთ კონტეინერი მიკროტალღურ ღუმელში და გააცხელეთ სითხის დუღილამდე (დაახლოებით 3 წუთი). შემდეგ დატოვეთ ლიმონის ხსნარი მიკროტალღურ ღუმელში კიდევ 5 წუთის განმავლობაში. ორთქლი შეარბილებს ცხიმის და ნახშირბადის ნარჩენებს, რაც მათ გაწმენდას გაცილებით გაამარტივებს. საკმარისია ღრუბლით ან ქსოვილით გადატარება კედლებისა და მბრუნავი ფირფიტის გასწვრივ.

2. ბლენდერი

ბლენდერის დანის სწრაფად გასაწმენდად ჩაასხით მოსამზადებელ თასში ცხელი წყალი, დაამატეთ ცოტაოდენი ჭურჭლის სარეცხი გელი ან თხევადი საპონი და შემდეგ გაუშვით მოწყობილობა მომზადების რეჟიმში. პროგრამის გაშვების პროცესში პირები გაირეცხება დამოუკიდებლად, მასზე კი საკვების ნაწილაკები ნამდვილად აღარ დარჩება.

3. ყავის მადუღარა

ყავის მადუღარის მოსახსნელი ნაწილები უნდა გაირეცხოს ყოველი გამოყენების შემდეგ, ხოლო მოწყობილობის ზოგადი დასუფთავება უნდა ჩატარდეს თვეში ერთხელ მაინც. ამისათვის სითხისთვის განკუთვნილ ჭურჭელში ჩაასხით წყალ-ძმრის ხსნარი 1: 1 თანაფარდობით. გაუშვით ყავის მადუღარა სტანდარტულ ციკლზე, ხოლო პროცესის შუა გზაზე შეაჩერეთ. 30 წუთის შემდეგ ჩართეთ აპარატი და ამუშავეთ ციკლის დასრულებამდე. შემდეგ დაასხით წყალ-ძმრის ხსნარი, შეცვალეთ ფილტრი და კიდევ ორჯერ ამუშავეთ ყავის მადუღარა სუფთა წყლით.

4. მულტიკუკერი

თუ ნალექი პატარაა, საკმარისი იქნება მოწყობილობის ღრუბლით გახეხვა. სერიოზული დაბინძურების შემთხვევაში გამოიყენეთ შემდეგი ცხოვრებისეული ხრიკი. ჩაასხით მცირე რაოდენობით ჭურჭლის სარეცხი გელი მოწყობილობის თასში, დაამატეთ 30 გრ საცხობი სოდა და ცოტა წყალი. დახურეთ მულტიკუკერი და ამუშავეთ იგი მაქსიმალურ ტემპერატურაზე 1-4 საათის განმავლობაში.

5. ტოსტერი

მნიშვნელოვანია გაწმინდოთ მხოლოდ თავად მოწყობილობა, არამედ ჭიქების თასიც. მოსახსნელი კონტეინერების ამოღება და თბილი წყლით გარეცხვა მარტივია. თუკი ჭიქების თასის ამოღება შეუძლებელი იქნება, ჩართეთ აპარატი და შეანჯღრიეთ პურის ნარჩენები. ტოსტერის შიგნიდან გამოსაწმენდად საკონდიტრო ნაწარმის ფუნჯი დაგეხმარება. შემდეგ გახეხეთ მოწყობილობა გარედან ნესტიანი ქსოვილით და მცირე რაოდენობის ჭურჭლის გელით. თუკი ტოსტერს ფოლადის ზედაპირი აქვს, შეგიძლიათ ცოტაოდენი ძმრით წაუსვათ, რათა ბზინვარება დაამატოთ.

6. სანთურები

გაზქურაზე არსებული სანთურების გასაწმენდად ნემსი ან გაღუნული ქაღალდის სამაგრები გამოგადგებათ. მოხსენით მოსახსნელი ნაწილები და დაასველეთ ისინი ცხელ წყალში გაზავებული ჭურჭლის სარეცხი გელით. საფუძვლიანად გაჟღინთეთ მოსამზადებელი ზონები და დატოვეთ გასაშრობად. გახეხეთ ზედაპირი ოდნავ ნესტიანი ქსოვილით, თუმცა ფრთხილად იყავით, რათა სითხე სანთურებზე არ მოხვდეს. ელექტროღუმლის სანთურებზე ასეთი ცხოვრებისეული ხრიკით ვერ იმოქმედებთ, რადგან მათი წყალში ჩაძირვა შეუძლებელია. უნდა მოამზადოთ საცხობი სოდისა და წყლის გამწმენდი ნარევი, ისე, რომ შეურიოთ ინგრედიენტები ერთგვაროვანი კონსისტენციის მიღებამდე.

ლიმონმჟავა, სოდა, ძმარი და ჭურჭლის სარეცხი გელი ისევე გაუმკლავდება ცხიმისა და ნახშირბადის ნარჩენებს, როგორც ძვირადღირებული საყოფაცხოვრებო ქიმიკატები. მთავარია დროულად მოიცილოთ ჭუჭყი და შემდგომ ტექნიკა გაცილებით მეტხანს გაძლებს.