
საცხობი ფირიდან ძველი ჭუჭყის გაწმენდის პრობლემა ისაა, რომ ძალზედ არასასურველია აბრაზიული პროდუქტების (როგორც ფხვნილის საწმენდი საშუალებები, ასევე მყარი ღრუბლები) გამოყენება. როგორც ლითონის, ისე მინის საცხობი კონტეინერები ასეთი გაწმენდის შემდეგ დაიფარება ნაკაწრებით, ანუ ყოველი ახალი გამოყენების შემდეგ ახალი ცხიმის მოცილება გაძნელდება. ამიტომაც სათანადო დასუფთავების მეთოდები მოიცავს ქიმიურ და არა მექანიკურ მოქმედებას. რომელს? ეს მასალა გაგათვიცნობიერებთ!
1. კარგად დავიწყებული ლიმონმჟავა
თუ ლიმნით გაწმენდის წარსული გამოცდილება არც თუ ისე პოზიტიური იყო, სავარაუდოდ, ამის მიზეზი წყლის და ლიმონმჟავას არასწორი პროპორციაა. მაგალითად, ქვაბის გამოსაწმენდად საჭიროა 30 გრამი მჟავა 1,5 ლიტრ წყალზე. საცხობი ფირის გასაწმენდად, საჭიროა მინიმუმ ერთი საათის განმავლობაში მოათავსოთ კონტეინერში, რომელშიც თითქმის მდუღარე წყალში გახსნილია ლიმონმჟავა. ერთი პაკეტი, სავარაუდოდ, საკმარისი არ იქნება! ამრიგად, მეთოდი ობიექტურად კარგია, თუკი არსებობს შესაფერისი კონტეინერი და შეინიშნება პროპორცია.
2. პროფესიონალური საყოფაცხოვრებო ქიმიკატები, რომლებიც შეიცავენ ლიმონმჟავას
აღნიშნული ვარიაცია კარგია დიასახლისებისთვის, რომელთაც არ აქვთ ალერგიული რეაქცია საყოფაცხოვრებო ქიმიკატებზე. სხვათა შორის, უფრო ეფექტურია საშუალებები, რომლებზეც მითითებულია გამოყენების სხვადასხვა სფერო. პირადი გამოცდილებიდან: აბაზანის გერმანული საწმენდი Frosch (ლიმონი) გაცილებით უკეთ უმკლავდება მომზადების პროცესში ჩარჩენილ ცხიმს, ვიდრე სამზარეულოს სპეციალური საშუალებები. საჭიროა სამზარეულოს ღრუბლის საშუალებით წაუსვათ სპრეის დისპენსერით ქაფიანი სითხე ჭუჭყიან ზედაპირზე, შეაზილოთ (ფანატიზმის გარეშე), გააჩეროთ 10-20 წუთის განმავლობაში და კვლავ ინტენსიურად გადაუაროთ საცხობ ფირს ღრუბლით, შემდეგ კი გარეცხოთ თბილი წყლით.
3. ANGRY MAMA
Angry mama- ს საწმენდი საშუალების შეძენის შემთხვევაში ბინძური საცხობი უჯრების ან მიკროტალღური ღუმელების პრობლემა თავისით გაქრება. სითხიანი კონტეინერი პირდაპირ საცხობ ფირფიტაზე უნდა მოათავსოთ და შემდეგ ცხელ ღუმელში. ძმარი იბერება, ორთქლდება, ასუფთავებს. ექსპლუატაციის პრინციპი ასეთია: საწმენდი საშუალების ბოთლიდან მოაცილეთ “ბოროტი თავი”, დაასხით წყალი და ძმარი, შედეთ მიკროტალღურ ღუმელში ან ღუმელის შიგნით ბინძურ საცხობ ფორზე, ჩართეთ ღუმელი მთელი ენერგიით, გააჩერეთ იგი 5-7 წუთის განმავლობაში. წყალი და ძმარი აორთქლდება, დაარბილებს ჭუჭყს. თერმოდამუშავების გამორთვის შემდეგ, ნაზად გადაუსვით საცხობ ფირს და / ან ღუმელს ნესტიანი ქსოვილი.
4. სოდის ხსნარი
თუ ჭუჭყი ჯერ კიდევ არ გასქელებულა, მაშინ შეგიძლიათ გამოიყენოთ სოდის ხსნარი. შეურიეთ სამი ს.კ. სოდა 2 ს.კ. წყალბადის ზეჟანგს, დაამატეთ 1 კ. ჭურჭლის სარეცხი საშუალება. კარგად აურიეთ მიღებული პასტა, სანამ არ მიიღება ერთგვაროვანი მასა. უნდა გადაანაწილოთ მასა პროდუქტზე, დატოვოთ იგი მეოთხედი საათის განმავლობაში, რის შემდეგაც უნდა შეეცადოთ ჭუჭყის სქელი ღრუბლით მოცილება. იგივე პროდუქტის გამოყენება შესაძლებელია შიდა ზედაპირებისთვის და ღუმელის კარებისთვის.