8 მეთოდი, როგორ გავწმინდოთ ჭვარტლიანი და ცხიმიანი ტაფა და ქვაბი

ჩვეულებრივ, ბოლო წუთამდე ტაფის და ქვაბის გარეცხვას ვდებთ, მიღების ყველა ეტაპს გავდივართ, განსაკუთრებით თუ საქმე ეხება სერიოზულ ჭუჭყს, რომელსაც უბრალო ღრუბლით და სარეცხი საშუალებით ვერ მოაშორებთ. Novate გიზიარებთ რამდენიმე გამოცდილ მეთოდს, რომელთა დახმარებით ჭურჭელს რამდენიმე წუთში გაასუფთავებთ.

მეთოდი 1: სოდა

თუ ფიქრობთ, რით გაწმინდოთ უჟანგავი ფოლადის ჭურჭელი, კარგი ამბავი გვაქვს: გამოგადგებათ ნებისმიერი აბრაზიული მჟავე სარეცხი საშუალება, რომელსაც საყოფაცხოვრებო მაღაზიაში შეიძენთ. ანტიმიწვის საფარის მქონე ტაფისთვის სჯობს არ გამოიყენოთ, რადგან ზედაპირის სერიოზული დაზიანების რისკი მაღალია, თან აღდგენის შანსის გარეშე. ასეთი ტაფისთვის უბრალო სოდა და ჭურჭლის სარეცხი ღრუბელი გამოგადგებათ.პროცესი მარტივი და სწრაფია: ჭურჭელი კარგად გარეცხეთ, გაამშრალეთ და მიმწვარ საკვებს სოდა უხვად მოაყარეთ. ჩვეულებრივ, ერთ ნივთზე 100 გრ სოდა საკმარისია. ცოტა ცხელი წყალი დაუმატეთ, რომ ნარევი პასტას ჰგავდეს და ზუსტად 1 საათით გააჩერეთ. ვადის გასვლის შემდეგ ღრუბლით წრიულად გახეხეთ, რომ ჭუჭყი მოაშოროთ. სოდის ნაცვლად შეგიძლიათ ყავის ნალექი გამოიყენოთ, რომელიც ნაკლებად აგრესიულია, მაგრამ მსხვილი ნაწილების დახმარებით ნადებს ებრძვის.

მეთოდი 2: გაცხელება

მეთოდი უნივერსალურია, რადგან ნებისმიერი ჭურჭლის გასაწმენდად გამოგადგებათ. ჭუჭყიან ქვაბში იმდენი წყალი ჩაასხით, რომ ნადები მთლიანად დაფაროს და გაზქურაზე დადგით. წყლის ადუღებას დაელოდეთ და რამდენიმე კოვზი მარილი დაუმატეთ. მარილის გასახსნელად აურიეთ და ცეცხლიდან გადმოდგით. რამდენიმე საათით გააჩერეთ. ამ დროში ცხიმის და საჭმლის ნარჩენები დარბილდება, ანუ ჭურჭლის კედლებს მარტივად მოაშორებთ. დროის გასვლის შემდეგ წყალი გადაასხით და ლაქები რბილი ღრუბლით მოაშორეთ. ორი რამ აუცილებლად დაიმახსოვრეთ. პირველ რიგში, გამხმარი ლაქის გახეხვა არ შეიძლება, რამდენიმე საათით ჩაალბეთ. მეორეც, მარილი ცხელ წყალს დაუმატეთ და არა ცივს, რომ უჟანგავი ფოლადის ჭურჭელი არ დააზიანოთ.

მეთოდი 3: ძმარი

ძმარი ბევრ საყოფაცხოვრებო პრობლემას უმკლავდება, მათ შორის კირის ნადებს, რომელიც ჭურჭლის შიგნით ონკანის ხისტი წყლის გამო ხშირად ჩნდება. გარდა ამისა, ძმარი ცისარტყელას ლაქებს აქრობს, რომელიც უჟანგავი ფოლადის ჭურჭელზე გადახურების გამო ჩნდება. სარეცხი საშუალება ვერ გიშველით, რადგან ამ ჭუჭყთან ქიმიურ რეაქციაში ვერ შედის, ხოლო ძმარი ყველაფერს რამდენიმე წუთში აკეთებს.

მეთოდი 4: სპეციალური საშუალება

თუ შინაურული საშუალება ვერ დაგეხმარათ, მაღაზიაში სპეციალურად ამ პრობლემის გადასაჭრელად შექმნილი პროდუქტი შეიძინეთ. აირჩიეთ ისეთი ვარიანტი, რომელიც აბრაზიულ ნივთიერებას არ შეიცავს. თქვენი ქვაბის და ტაფის მასალა პროდუქტზე მითითებულს შეადარეთ, რომ არჩევანში არ შეცდეთ. ხშირად ნაყიდი საშუალება შესაფერისი არაა, მაგალითად, უჟანგავი ფოლადის ნაწარმისთვის.ყურადღება მიაქციეთ: თუ ჭურჭლის შიდა ნაწილი დაზიანებული ან გაკაწრულია, ქვაბი სჯობს შინაურული მეთოდით, მაგალითად სოდით ან ყავის ნალექით გაწმინდოთ. საყოფაცხოვრებო ქიმიის გამოყენებისას არსებობს რისკი, რომ სარეცხი საშუალება ბზარებში, აქედან საჭმელში მოხვდეს, რადგან მისი მოშორება პრაქტიკულად შეუძლებელია. ჭურჭლის გარე მხარეს შავი ნადების მოსაშორებლად ქიმიური საშუალება ყოველთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ და არ შეგეშინდეთ, რომ ჭურჭელზე რჩება.მინის საწმენდი სითხით უჟანგავი ფოლადის ჭურჭელს თითის ანაბეჭდებს ან წყლის შხეფებს მოაშორებთ. ქვაბის ან ტაფის ზედაპირს თანაბრად შეაფრქვიეთ და მიკროფიბრის რბილი სალფეთქით გაწმინდეთ. პროცედურის დასრულების შემდეგ ჭურჭელი გამდინარე წყალში გარეცხეთ და მშრალი რბილი პირსახოცით გააპრიალეთ.

მეთოდი 5: ლითონის ღრუბელი ან ხის ნიჩაბი

მსოფლიოში რთულია იპოვოთ დიასახლისი, რომელსაც მობრაწული ღუმელში, ხორცი ან ბოსტნეული ტაფაზე არ დარჩენია. შედეგი: დამწვარი საკვები და ჭუჭყიანი ჭურჭელი, რომლის გაწმენდაზე ფიქრიც განერვიულებთ. ალუმინის ჭურჭელს მიმწვარი საკვები რომ მოაშოროთ, ლითონის საფხეკი გამოიყენეთ, შემდეგ პოროლონის ღრუბელი აიღეთ და აბრაზიული მხრიდან ჭუჭყის ნარჩენები მოაშორეთ. სხვა ჭურჭლისთვის ხის ნიჩაბი გამოიყენეთ. მისი მთავარი უპირატესობა ისაა, რომ გამხმარ ცხიმს კარგად ფხეკს, მაგრამ ჭურჭლის ზედაპირს არ აზიანებს.

მეთოდი 6: სპირტი

კერამიკის ჭურჭელი ცალკე სიამოვნებაა, რადგან ალუმინის ნაწარმის და უჟანგავი ფოლადის მოდელების გვერდით ვერ დადებთ. აქ, გაწმენდის საკუთარი მეთოდია საჭირო, რომელიც აბრაზიულ საშუალებას არ უკავშირდება. გამოიყენეთ სპირტი, რომელიც ჭუჭყს შესამჩნევად არბილებს. მიმწვარ საკვებს ერთ ფენად დაასხით და 15 წუთით გააჩერეთ, შემდეგ პრობლემური ნაწილი ღრუბლით და სარეცხი საშუალებით გარეცხეთ.

მეთოდი 7: გაყინვა

ჭურჭლის გასაწმენდად მოულოდნელი, იშვიათი, მაგრამ ეფექტური მეთოდია. ამ მეთოდს მიმართავენ, თუ ადუღება და აფეხვა ეფექტური არ აღმოჩნდა. ჭუჭყიან ტაფა/ქვაბში წყალი ჩაასხით, ცოტა სოდა და სარეცხი საშუალება დაუმატეთ. მთელი ღამით საყინულეში შეინახეთ, დილით გამოიღეთ, ცოტა ხნით გასალღობად გააჩერეთ. ასეთი მარტივი ხრიკით მყარ ჭუჭყს დაშლით. ბოლოს მხოლოდ ღრუბლით გარეცხვა მოგიწევთ.

მეთოდი 8: აქტივირებული ნახშირი

თუ რძეს თვალი ვერ ადევნეთ და გადმოიღვარა, ქვაბზე კი მიმწვარი ადგილები დატოვა, აქტივირებული ნახშირი დაგეხმარებათ. აფთიაქიდან რამდენიმე აბი აიღეთ, დაფშვენით და ჭუჭყიან ჭურჭელს დაუმატეთ. ახლა წყალი დაასხით ისე, რომ მთელი ნადები დაფაროს და 15-20 წუთით გააჩერეთ. ბოლოს წყალი გაავლეთ, რომ აქტივირებული ნახშირის ნაწილები არ დარჩეს.