36 მ² ფართობის ბიუჯეტური სახლი ძველი ავტოფარეხიდან: სრული რეკონსტრუქცია 

ვალერი აგვუსტინს, არქიტექტორს, საკუთარი სახლი არ ჰქონდა. სხვების პროექტებსა და მშენებლობაზე მუშაობისას საკუთარი საცხოვრებელი პრობლემის გადასაჭრელად დრო არ რჩებოდა და წლები მეუღლესთან ერთად კოტეჟში ქირით ცხოვრობდა.

გარემოებამ საკუთარ სახლზე დააფიქრა. აპარტამენტი, რომელსაც ქირაობდა, გასაყიდად გაიტანეს. საკუთარი საცხოვრებლის შესაძენად ბევრი ფული არ ჰქონდა. დიდ სახლზე ნამდვილად არ ეყოფოდა. ცოლ–ქმარმა პატარა კოტეჟის ძიება დაიწყეს, მაგრამ მოულოდნელად მიწის ნაკვეთი 1940-იან წლებში აშენებული პატარა ბუნგალოთი და ძველი ავტოფარეხით შეუყვარდათ. არქიტექტორის შემოქმედებითი ექსპერიმენტის მთავარი ადგილი სწორედ ავტოფარეხი გახდა, რომლის სახლად გადაკეთება გადაწყვიტა.

ბევრი ბუნებრივი სინათლე და სრულფასოვანი სამზარეულო – ორი ძირითადი პუნქტი, რომელსაც ვალერი პროექტის შემუშავებისას ეყრდნობოდა. მისი თქმით, დღის სინათლე ნებისმიერ სივრცეს ვიზუალურად დიდს ხდის. ავტოფარეხის მთელი შიდა საფარი მოხსნეს, ძველი იატაკი და ჭერის კონსტრუქცია მოაშორეს. მხოლოდ გარე გარსი დატოვეს. სახლის კონტური, მათ შორის იატაკი და სახურავი თავიდან დათბუნეს. სხვათა შორის, სახურავის რეკონსტრუქცია ყველაზე ძვირი დაჯდა. 36 მ² ფართობის სახლში ცალკე ოთახების გამოსაყოფად კარკასული ტიხრები გამოიყენეს.

ახალი სახლის ფასადი აკრილის ბათქაშით დაფარეს. ფართო ღიობი, სადაც ადრე ავტოფარეხის კარი იყო, ნაწილობრივ წითელი ხით დაფარეს, მხოლოდ შემოსასვლელი კარის ადგილი დატოვეს. მოპირდაპირე კედელზე მეორე კარისთვის ღიობი გამოჭრეს.

სამომავლოდ წყვილი სახლის გაქირავებას გეგმავს. იქედან გამომდინარე, რომ ბუნგალოდან, სადაც ცხოვრებას აპირებენ, რამდენიმე ნაბიჯში მდებარეობს, ბაღში წითელი ხეებით მაღალი კედლის სისტემა ააშენეს. ასე მფლობელის და მოიჯარეების კონფიდენციალობა დაცული იქნება.

სამზარეულო მოიცავს არა მხოლოდ ფართო სამუშაო ზონას, ღრმა ტუმბოებს და კარადებს, არამედ თეთრეულის სარეცხ კუთხეს. თავიდან ავტოფარეხს ბრტყელი ჭერი ჰქონდა, მაგრამ არქიტექტორმა მისი დაშლა და სახურავის ფერდობების გამოყოფა გადაწყვიტა. მათზე ორი მანსარდის ფანჯარა ჩასვა და კედლის ფერში შეღება. მიღებული ეფექტი ამ ხარჯად ღირდა. ახლა ინტერიერი უფრო დიდი ჩანს.

სააბაზანო ოთახში შოკოლადისფერი ფილები და ღია მოზაიკა, რომელიც ქერცლს ჰგავს, ლაკონურ, მაგრამ მოდურ სტილს ქმნის. ვიწრო ფანჯარა ბუნებრივ ვენტილაციას უზრუნველყოფს.

პოლიმერული იატაკის ჩამოსხმა უფრო იაფი იყო, ვიდრე ხის დაგება. არქიტექტორი აღნიშნავს, რომ ჩასასხმელი იატაკი გამძლეობით და მოვლის სიმარტივითაც მიმზიდველია.